Ostatnie komentarze
16Cze2021
godz. - 12:46

Czekoladowy krem orzechy i jeżyny – kto by pomyślał, że to takie pyszne

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Ostatnio moja rodzina ma smak na domowy krem czekoladowy. Przygotowuję go na bazie daktyli, orzechów laskowych i kakao. Bez cukru i nieproszonych dodatków jest słodki, zdrowy i niezwykle smakowity. Tak pyszny, że najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką. Idąc „za ciosem" przygotowałam prawie wegetariański deser czekoladowo-orzechowo-jeżynowy. Jedyny wyłom to biała czekolada, która nie była wegetariańska, ale jeśli takiej użyjecie nie będzie do czego się przyczepić. U mnie nikt się nie przyczepiał, za to wszyscy prosili o dokładkę Mrugnięcie


Składniki (4 porcje)
warstwa kakaowa
1 duże awokado
2 banany
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Nałóż porcje do miseczek.


warstwa orzechowa
50g białej czekolady
3-4 łyżki masła orzechowego
50ml 30% śmietanki
Mocno podgrzej śmietankę i roztop w niej białą czekoladę. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Nałóż orzechową warstwę na kakaową.
Udekoruj deser owocami. Ja użyłam jeżyn, ale mogą być również borówki lub maliny. Deser podawaj schłodzony.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jeżynowe bezy
Mus aquafaby z białej czekolady z kruszonką i owocami
Czekoladowy jaglany budyń z kremem orzechowym i owocami

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony