03Lip2017
godz. - 07:59

Ciasto z budyniem i truskawkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Szalony i pachnący latem truskawkowy sezon w pełni. W tym roku zdecydowanie najbardziej smakują nam truskawkowe koktajle. Dodajemy do nich różne owoce, a truskawki są tak słodkie, że nie potrzeba do niż żadnych dosładzających dodatków. Moim faworytem są truskawki z melonem albo gruszką z dodatkiem soku jabłkowego i odrobiny mięty.


Tradycyjnie na weekend zrobiłam jednak ciasto. Tym razem wybrałam kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Wydaje mi się, że ten sam zestaw będzie doskonały z bardziej kwaskowymi owocami. Przychodzą mi na myśl czerwone porzeczki, wiśnie lub śliwki węgierki. Muszę ten pomysł zrealizować.


Pomysł na ciasto podpatrzony na blogu www.moniamieszaigotuje.blogspot.com


Składniki:
ciasto
0,5 kg mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
200g masła
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
masa budyniowa
2 opakowania budyniu waniliowego
0,75 ml mleka
3 łyżki cukru
dodatkowo
truskawki


Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wsypać pozostałe składniki. Całość posiekać nożem. Kiedy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Obie zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Przygotuj gęsty budyń: w 250ml mleka rozpuść proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka zagotuj. Zestaw z ognia, wlej rozrobiony budyń ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, wyłącz gaz i zostaw do przestygnięcia. Truskawki oczyść i usuń szypułki. Większe truskawki przekrój na pół. Większą porcję ciasta zetrzyj na dno blaszki. Da starte ciasto wylej lekko ciepły budyń. Poukładaj ciasno truskawki. Na wierzch zetrzyj mniejszą porcję ciasta. Piecz 50 minut.


Smacznego!


Spróbuj także:
Szarlotka - moje ulubione ciasto
Krucha tarta z rabarbarem i kruszonką
Tarta ze śliwkami i migdałami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony