Ostatnie komentarze
13Gru2019
godz. - 17:05

Z cyklu na świątecznym stole – nóżki w galarecie

Share

Poza wszystkimi wspaniałościami, które przygotowujemy na wigilię Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez mięsa w galarecie. Co roku, mój tata lub ja przygotowujemy tzw. nóżki w galarecie. Ponieważ bardzo lubię dużą ilość mięsa w galarecie zawsze gotuję nóżkę, żeby wygotować dużą ilość kolagenu oraz golonkę, żeby w galarecie było dużo mięsa. Doprawiam zupełnie tradycyjnie – dużą ilością czosnku i majeranku. Podaję z cytryną lub chrzanem i świeżym chlebem. Pycha!


Składniki:
1 nóżka wieprzowa
2 nieduże golonki wieprzowe
1kg marchewki
0,5kg pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
pół cebuli
2 łyżki majeranku
2-3 ząbki czosnku
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól pieprz


Na suchej patelni umieść kawałek pergaminu. Na pergaminie umieść cebulę przecięciem do papieru. Smaż tak długo aż cebula mocno się zbrązowi. Oczyszczoną nóżkę oraz golonkę włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Wylej wodę opłucz mięso zalej ponownie wodą, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Dopraw płaską łyżeczką soli i gotuj aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wyjmij mięso, warzywa i przyprawy na talerz (nie wylewaj wywaru!).
Usuń por, seler, cebulę, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kosteczkę. Obierz golonkę i nóżkę z kostek, tłuszczu i skóry a mięso pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i mięso włóż do wywaru, zagotuj. Wyłącz palnik. Dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem i nałóż do miseczek. Kiedy zupełnie wystygną wstaw do lodówki do stężenia. Podawaj z sokiem z cytryny lub chrzanem i świeżym pieczywem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Moja bułka rybaka
Szybkie paszteciki z kapustą
Pasztet rybny

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony