04Lut2019
godz. - 21:56

Szybkie paszteciki z kapustą

Share

Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup. Moje dzieci najbardziej lubią go z uszkami. Z tą wersją może konkurować wyłącznie barszcz z pasztecikami. Czasami przygotowuję drożdżowe mini bułeczki z kapustą zwane przez moje dzieci kapuśniaczkami. Wymagają jednak dużo czasu, ciasto drożdżowe ma przecież swoje wymagania.


Z potrzeby chwili przygotowałam dużo szybszą wersję z ciasta francuskiego. Paszteciki smakowały każdemu. Polecam przygotować je również w wersji z soczewicą. Są również doskonałe.


Składniki (20 pasztecików)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
2 łyżki sezamu lub czarnuszki
farsz
0,5kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g wędzonego boczku
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
sól, pieprz


Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż jeszcze przez chwilę. Kapustę kiszoną posiekaj. W rondlu rozgrzej resztę masła, dodaj kapustę, kminek, cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wymieszaj, dolej odrobinę wody i duś aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na pół. Nałóż pasek farszu na środku obu pasków. Zwiń, zlep dobrze brzegi i pokrój na 3-4 cm kawałki. Ułóż paszteciki na blasze. Każdy pasztecik posmaruj mlekiem i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz 23-25 minut.


Smacznego!


Spróbuj także
Kapuśniaczki pani Ani
Grzanki z pieczarkami
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony