Ostatnie komentarze
23Sty2017
godz. - 09:45

Zaskakująco pyszna kolacja – awokado z piekarnika z jajkiem i łososiem.

Share

Czy jedliście awokado na ciepło? Dla mnie było ono jedynie składnikiem sałatek i past do chleba. Nie przyszło by mi do głowy, żeby włożyć je do piekarnika. Jeśli lubicie awokado i jeszcze tego nie próbowaliście - zaryzykujcie. Awokado nadziewane przepiórczym jajeczkiem i wzbogacone plastrami wędzonego łososia nie tylko wygląda pięknie, ale również bardzo ciekawie smakuje. Podajcie je skropione sokiem z cytryny ze świeżą zieloną sałatą, koktajlowymi pomidorkami. Czasem opłaca się zaryzykować.


Do tego dania wybierzcie ładne dojrzałe awokado, bez wgnieceń i ciemnych plamek. W piekarniku każde uszkodzenie skórki i miąższu robi się czarne i danie nie wygląda apetycznie. Jeśli nie lubicie wędzonej ryby zastąpcie ją suszonymi pomidorami lub weźcie duże kurze jajko wypełnijcie nim dołek po pestce.


Inspirację do zrobienia kolacji zaczerpnęłam ze strony Tesco.


Składniki:
2 awokado
4 jajka przepiórcze
50g wędzonego łososia lub kilka suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przekrój awokado na pół usuń pestkę i skrop sokiem z cytryny. W miejscu po pestce ułóż kawałki wędzonego łososia, obok wbij przepiórcze jajko. Dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz 12-15 minut. Po upieczeniu udekoruj szczypiorkiem. Podawaj gorące.


Smacznego!


Spróbuj także:
Kanapki inaczej
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Tosty ze szpinakiem i mozzarellą

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony