Większość rodziców, których dzieci chodzą do szkoły, boryka się z codziennym porannym problemem: co zrobić dziecku na drugie śniadanie do szkoły, żeby było smacznie, zdrowo i atrakcyjnie? Nie tylko ja wiem, że jest to zadanie trudne, a kolejne nietknięte jedzenie wracające z dzieckiem ze szkoły nie pomaga. Oczywiście można iść po linii najmniejszego oporu zapakować drożdżówkę, tylko czy chcemy nieustannie karmić dzieci słodkimi bułkami? Zwykła kanapka jest nudna – ja sama pamiętam, że czasem wracając ze szkoły karmiłam szkolnym śniadaniem okoliczne bezdomne psy. Nie chce mi się nawet myśleć, ile niezjedzonych śniadań trafia do śmietnika.
Dzisiaj propozycja, która u mnie zdaje egzamin. Tortilla. Można włożyć do niej mnóstwo pyszności, zapakowanie nie stwarza problemu, a podczas jedzenia dziecko nie brudzi rąk. Śniadanie idealne? Na razie tak, dopóki się nie znudzi.
Pomysł znalazłam na stronie Lidla. Trochę go tylko podrasowałam według własnego smaku.
Składniki
2 placki tortilli
2 duże plastry szynki
4 duże liście sałaty
1 mango
3 łyżki koziego serka do smarowania (100g of cottage goat cheese
2 łyżeczki chrzanu
Mango umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tortille posmaruj kozim serkiem. Zostaw jeden brzeg wolny, żeby z tortilli nie wychodził farsz i nie brudził rąk. Na środku zrób paski z chrzanu. Na serku poukładaj szynkę, plastry mango i sałatę. Zwiń ciasno w rulonik. Przekrój na połowę i zawiń w serwetkę.
Życz dziecku „Smacznego!"
Spróbuj także:
Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem
Parówki w cieście
Tosty ze szpinakiem i mozzarellą