Ostatnie komentarze
25Sty2019
godz. - 21:33

Śniadanie na wynos

Share

Pewnie każdemu, kto z trudem wstaje co rano zdarzyło się choć raz zaspać. Nie lubię takich poranków. Wiem mniej więcej ile czasu zajmuje mi wyszykowanie siebie i dzieci i odstępstwa od schematu powodują, że nerwową atmosferę. Ostatnio udało się zaspać mojej córce. Nerwowo biegała między sypialnią i łazienką ani razu nie zahaczając o kuchnię. Wiadomo wszak, że jeśli nastolatek ma stoi przed wyborem czy się umyć i umalować czy zjeść raczej wybierze to pierwsze.


Staram się raczej nie wypuszczać domowników z domu bez śniadania więc i tym razem postanowiłam wspomóc moje szalejące starsze dziecko i przygotować śniadanie, które robi się szybko, można chwycić w rękę i bez zbędnego marnowania czasu biec do szkoły. W podziękowaniu usłyszałam „O mamo, dzięki" i cmok w policzek. Na więcej nie starczyło czasu.


O przepisie na to „niezwykle trudne" danie nawet trudno mówić. Śniadanie składa się bowiem z francuskiego rogalika (możecie go zastąpić kajzerką), liścia sałaty, plastra szynki, jajecznicy i szczypiorku. Każdy z nas, nawet Ci którzy właściwie starają się kuchnię omijać z daleka mają swój ulubiony przepis na jajecznicę. Do tego śniadania na wynos przygotujcie taką jaką lubicie najbardziej albo na jaką macie czas.


Składniki:
francuski rogalik
2 jajka
1 łyżeczka masła
liść sałaty
plaster szynki
1 łyżka szczypiorku
sól pieprz


Rogalik przekrój prawie na pół. Podgrzej leciutko w tosterze. Na patelni roztop masło. Jajka wbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem lekko wymieszaj. Wylej na patelnię i usmaż jajecznicę tak jak lubisz. Wnętrze ciepłego rogalika posmaruj niewielką ilością masła. Nałóż liść sałaty, plaster szynki i usmażoną jajecznicę. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Zjadaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także
Tortilla – apetyczne i smaczne drugie śniadanie do szkoły
Moja bułka rybaka
Kanapka na wynos

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony