Ostatnie komentarze
15Pa2020
godz. - 23:34

Konfitura z … cukinii

Share

W zasadzie nie robię przetworów na zimę. Może to błąd i należy zacząć zamykać w słoikach letnio-jesienne skarby, tylko skąd wykroić trochę czasu? Moja doba jest stanowczo zbyt krótka. Podczas naszego oOstatniego wypadu w góry nasza gospodyni podała na śniadanie fantastyczną konfiturę do jeszcze pyszniejszego białego twarogu. Nie udało nam się zgadnąć z czego tak pyszność w miseczkach był przygotowana. Okazało się, że z ... cukinii. Przyznam, że z cukinii robiłam już mnóstwo potraw obiadowych i deserowych ale konfitury jeszcze nie. Zachęcona, po powrocie przygotowałam ją w domu. Do tego świeże pieczywo, pyszny biały twaróg i królewskie śniadanie gotowe. Konfitura będzie miała taki kolor jak galaretka, którą dodacie: cytrynową, ananasową, agrestową, brzoskwiniową ... Konsystencja konfitury zależy od jej temperatury. Po wyjęciu z lodówki ma konsystencję galaretki. Wystarczy ją lekko podgrzać, żeby ponownie była półpłynna.


Składniki:
1,5 kg cukinii
200g cukru
1 galaretka cytrynowa
sok i skórka z 1 cytryny


Cukinię umyj obierz i usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce, umieść w rondlu z grubym dnem. Podlej kilka łyżek wody i gotuj około 2 godziny. Dodaj cukier, galaretkę sok i skórkę z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę mieszając od czasu do czasu. Gotową konfiturę przełóż do słoika.


Smacznego!


Spróbuj także:
Na złość jesieni – słoneczna pikantna konfitura z moreli
Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami
Czekodżem ze śliwkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony