Ostatnie komentarze
14Lut2018
godz. - 10:36

Kasza gryczana z cukinią i granatem

Share

Kiedy byłam dzieckiem jednym z moich ulubionych obiadów były ziemniaki lub kasza gryczana z jajkiem sadzonym, koperkiem i zimnym kefirem. Miłość do kaszy gryczanej została mi do dziś. Chętniej natomiast sięgam po mleko roślinne a serki i jogurty częściej wybieram kozie.


Dziś chciałabym zaproponować danie, które skradło mój smak i serce. Kompozycja wydaje się zaskakująca ale wygląda niebanalnie, smakuje obłędnie, zresztą spróbujcie sami. Jeśli nie lubicie koziego nabiału zamieńcie go na swój ulubiony.


Przepis pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.


Składniki (2 porcje)
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
szczypta soli
pół średniej cukinii
1 nieduży granat
kilka borówek
4 łyżki pestek dyni
150g serka koziego lub gęstego jogurtu
3 łyżki oleju lnianego


Zagotuj dwie szklanki lekko osolonej wody. Wsyp 1 szklankę opłukanej kaszy gryczanej i gotuj na małym ogniu przez 15 minut aż kasza wypije cały płyn. Zostaw w cieple przez około pół godziny. Obierz owoc granatu, cukinię pokrój w kostkę. Wyłóż kaszę na jedną połowę talerza. Skrop ją olejem lnianym. Na drugą wyłóż serek lub jogurt. Na nim połóż cukinię, granat. Udekoruj borówkami i pestkami dyni.


Smacznego!


Spróbuj także
Nagroda za poranne pobudki – moje pyszne śniadanie
Nie taki diabeł straszny czyli kokosowa owsianka na mleku
Malinowa owsianka

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony