Ostatnie komentarze

Walentynki, rocznice, kolacje niespodzianki... każdy z nas ma takie okazje, kiedy zjadłby coś niecodziennego, wyjątkowego. Często wybieramy wtedy owoce morza. Dla takich klientów powstały wyspecjalizowane sklepy z rybami i owocami morza, które kilka razy w tygodniu dowożą prosto na stół kupującego mule, krewetki i najbardziej egzotyczne gatunki ryb. Niestety w sklepie, z którego usług korzystaliśmy, jednorazowe porcje były duże i cena w związku z tym niezbyt przystępna. Ale za to jakość - rewelacyjna. Mniejszą ilość możecie kupić w hipermarkecie, sklepie rybnym.


Niezależnie od tego, gdzie kupione, jeśli są świeże, mamy szansę zrobić wrażenie ciekawą i smaczną kolacją. Krewetki, które dzisiaj chciałabym Wam zaproponować mają dla mnie jeszcze jedną zaletę: dłużej trwa przygotowanie dodatków niż gotowanie samych krewetek.


Składniki:
500g krewetek obgotowanych z ogonkami
300ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1 cukinia
2 cebule
1 marchewka
4 zÄ…bki czosnku
1 łyżeczka proszku curry

wiÄ™cej»

Nie jestem Kubusiem Puchatkiem, ale choć staram się nie jeść po 18-tej, nie zawsze mi się ta sztuka udaje. Bo kiedy na przykład rodzice mają czas dla siebie? Z pewnością nie przed godziną 18tą. Istnieje również niebezpieczeństwo, że romantyczna, ładna i smaczna kolacja znajdzie się w innym brzuchu niż ten, dla którego była adresowana.


Niezależnie od pory jedzenia staram się, żeby kolacja była lekka. Najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach sałatki. Czasem mam jednak ochotę na coś innego. Tym razem mój wybór padł na roladki. Wyglądają bardzo efektownie a nadzienie do nich możecie skomponować z tego, co najbardziej lubicie. Poniżej moja propozycja, ale potraktujcie ją raczej jako inspirację niż dokładny przepis.


Roladki Å‚ososiowe:
plastry łososia wędzonego na zimno
kozi biały serek
chrzan
szczypiorek


Plastry łososia rozłóż na folii spożywczej, tak żeby utworzyć równo pokryty prostokąt. Posmaruj go dokładnie twarożkiem. Wzdłuż jednego z boków zrób pasek z chrzanu oraz poukładaj nieposiekany szczypiorek. Zwiń ciasno łososia zaczynając zwijanie od boku z chrzanem i szczypiorkiem.

wiÄ™cej»

Czy pamiętacie trudne czasy, kiedy czekaliśmy niecierpliwie na informacje o statku, który płynął z cytrusami do Polski i kiedy szynka była tylko od święta? Ja pamiętam do dziś smak i zapach długo wyczekiwanych i egzotycznych produktów i rozczarowanie, kiedy na co dzień na kanapce znowu był żółty ser albo jajko. I choć mama jak większość gospodyń bardzo starała się urozmaicić domowe menu to i tak tęskniliśmy za zwykłymi parówkami.

 

Czasy się zmieniły i ekskluzywne wędliny są wyłącznie kwestią pieniędzy, owoce cytrusowe można kupić przez cały rok. Moje dzieci nie wyobrażają sobie innych czasów. Wspomnień o kartkach, kolejkach i braku w sklepach podstawowych produktów słuchają prawie jak opowieści o dinozaurach. Zmiana czasów dla mnie ma również trochę inny aspekt. Czasem marzę o czymś innym do chleba niż szynka, czy sucha krakowska.

 

Z takich nostalgicznych rozważań przed otwartą lodówką powstały dwie pasty z wędzonej makreli: jedna łagodniejsza choć z odrobiną majonezu i chrzanu druga ostrzejsza z musztardą i ostrą papryczką. Przyprawy do obu past trzeba dodawać z wyczuciem, żeby nie zgubić charakterystycznego smaku wędzonej ryby.

 

Pasta 1

Składniki:

wędzona makrela

2 ogórki konserwowe

garść posiekanego szczypiorku

2 łyżki soku z cytryny

łyżka majonezu

łyżeczka chrzanu

sól i pieprz

wiÄ™cej»

Dziś propozycja treściwego drugiego śniadania lub wczesnej kolacji. Pumpernikiel przełożony wędzonym łososiem wygląda ciekawie a mój syn nie mógł się zdecydować czy bardziej przypomina mu kanapkę czy torcik.

 

Pumpernikiel pochodzi prawdopodobnie z Niemiec, a jego nazwa oznaczała w XVII wieku zakalec, trudny do strawienia chleb. Jest ciemny, pieczony w formie, na zakwasie, z gruboziarnistej mąki żytniej, często z dodatkiem miodu, melasy lub ekstraktu z jabłek oraz słodu. Chleb ten ma kolor brunatny, czasem prawie czarny. Charakterystyczną cecha jego produkcji jest pieczenie ciasta w niskiej temperaturze - około 120-150stC, ale przez długi czas do 16 godzin.

 

Pumpernikiel ma niski indeks glikemiczny (46) więc jest idealny dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ćwiczą i chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

 

Składniki:

4 kromki pumpernikla

2 łyżki masła

pół ząbka czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

100g wędzonego łososia

wiÄ™cej»

Ostatnio na jednym blogów padło pytanie o sposób na jesienną chandrę. Mnie czasami pomagają kulinarne zmagania z samą sobą. Najpierw szukam inspiracji nie tylko internetowych ale również w papierowej wersji. Potem zwykle dłużej sprzątam te inspiracje niż gotuję ale czego się nie robi dla poprawienia humoru. Potem przegląd lodówki i spiżarni, szybkie zakupy i ... bałagan w kuchni. Z tego bałaganu wyłania się coś pysznego and te momenty lubię najbardziej.

 

Podczas ostatnich zakupów wpadły mi w oko wyjątkowo duże i ładne pieczarki. Aż się prosiły, żeby włożyć je na grilla lub do piekarnika z jakimś pysznym nadzieniem. Chwila zastanowienia i na stole wylądowały cebula, ser gorgonzola, orzechy włoskie i suszone pomidory. Jeszcze tylko bałagan w kuchni i ... kolacja gotowa.

 

Składniki:

5 dużych pieczarek

150g sera gorgonzola

½ cebuli

2 zÄ…bki czosnku

4 suszone pomidory z oliwy

6 orzechów włoskich

mała papryczka chili

2 łyżki masła

duża garść siekanej natki z pietruszki

sól pieprz

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony