Ostatnie komentarze
15Kwi2016
godz. - 10:33

Śledź i buraki – para doskonała

Share

Kiedy w lodówce mamy produkty pozornie do siebie nie pasujące, wtedy czasem warto zaryzykować. Nietypowe połączenia czasem dają zaskakujące efekty. Tak było tym razem. Do niedawna buraki i śledź były dla mnie produktami, którym razem nie było po drodze na jeden talerz.


Nadmiaru upieczonych buraków i inspiracja ze strony http://www.kobieta.pl/gotowanie zaowocowało bardzo smaczną kolacją. Sałatkę z buraków, śledzi, czerwonej fasoli i ogórków kiszonych można wymieszać od razu, dużo efektowniej wygląda jednak ułożona warstwami w przezroczystych szerokich naczyniach.


Składniki (dla dwóch osób):
Warstwa czerwona
3 buraki
pół puszki czerwonej fasoli
¼ czerwonej cebuli
pół dużego jabłka
sól, pieprz
sos:
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
łyżka wody


Buraki bardzo dokładnie umyj, obetnij końcówki, owiń folią aluminiową i piecz około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stC. Zostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka i cebulę pokrój w małą kostkę. Wymieszaj jabłka, cebulę, buraki i fasolę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki sosu i połącz z sałatką. Odstaw do lodówki do schłodzenia.


Warstwa śledziowa

2 ogórki kiszone
300g matiasów w oleju
cebula dymka
łyżka musztardy francuskiej

 

Śledzie i ogórki pokrój w kostkę. Dymkę (razem z częścią zieloną) drobno pokrój. Śledzia wymieszaj z dymką i musztardą francuską.


W przeźroczystym naczyniu ułóż warstwę sałatki z buraków. Na niej warstwę ogórków kiszonych. Na wierzch połóż śledzie. Udekoruj plasterkiem cytryny i koperkiem.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony