Ostatnie komentarze
23Lis2016
godz. - 11:50

Sałatka z kiwi, rukolą i kiełkami rzodkiewki

Share

Kiedyś byłam widzem konkursu kulinarnego najbardziej znanych kucharzy w Polsce. Wygrało wtedy danie, które składało się z minimalnej ilości składników. Proste ale przygotowane z produktów najwyższej jakości było wyśmienite. Mistrzostwem jest dla mnie takie wybranie kilku składników, żeby w daniu było wszystko czego potrzeba. Żeby wszystkie nasze zmysły mogły się nim rozkoszować.


Moja dzisiejsza propozycja sałatki to połączenie składników, które pozornie do siebie nie pasują. Będzie potrzebować kiwi ja wzięłam złote, ale doskonałe będą również tradycyjne zielone owoce. Zaopatrzcie się również w kiełki rzodkiewki oraz plastry surowego wędzonego boczku lub surowej wędzonej szynki. Dziwne składniki? Spróbujcie, doskonale się uzupełniają.


Składniki:

rukola
2 złote kiwi
kiełki z rzodkiewki
4 duże plastry surowej wędzonej szynki
garść migdałów
dip:
3 łyżki oliwy
łyżka wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
sól pieprz


Kiwi obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Ułóż je ładnie na talerzu. Na kiwi ułóż rukolę wymieszaną z kiełkami rzodkiewki. Każdy plaster szynki pokrój na cztery kawałki. Każdy kawałeczek zwiń i przyrumień na patelni. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatę. Na rukoli poukładaj ruloniki z szynki i migdały.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony