Ostatnie komentarze
01PaÅ2018
godz. - 09:45

Kolorowa sałatka z fasolą, malinami i serem feta

Share

Czasem w sałatkach im mniej składników tym lepiej. Dziś mam dla was propozycję na taką efektowną prostą i kolorową sałatkę. Podstawą do niej jest fasolka. Możecie użyć zwykłej zielonej fasolki szparagowej. Ponieważ mój mąż robi zakupy na pobliskim bazarku to ja używałam fasolki typu mamut. Właściwie różni się od klasycznej fasolki szparagowej jedynie szerokością strączków. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, błonnika. Jest również niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny zatem jest polecana dla chorych na cukrzycę. Ciekawym dodatkiem do tej sałatki są orzechy – dodajcie te, które lubicie najbardziej a także czerwona fasola. Zamarynowałam ją na chwile w soku z cytryny i syropie klonowym. Marynatę tę wykorzystajcie potem jako składnik sosu do sałatki.


Skladniki
0,5 kg fasolki mamut
100g malin
100g sera feta
1 mała czerwona cebula
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy
garść orzechów nerkowca
natka pietruszki i listki mięty


Cebulę pokrój w plasterki. Wymieszaj sok z cytryny z syropem klonowym i wymieszaj z cebulą odstaw na 15 minut. Fasolkę ugotuj al dente. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki. Na talerzu poukładaj fasolkę, ser feta, maliny, zamarynowaną cebulę i orzechy. Marynatę z cebuli wymieszaj z oliwą i polej nią sałatkę. Udekoruj listkami mięty i pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także
Sałatka z fasolką i grillowaną brzoskwinią
Sałatka z fasolką szparagową i wędzonym pstrągiem.
Wspomnienia z wakacji - sałatka z figami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony