Ostatnie komentarze
24Sie2015
godz. - 14:40

Zupa kurkowa

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Nie przepadam za grzybami. W zasadzie gotuję z nich tradycyjną wigilijną zupę grzybową. Czasem używam też pieczarek, choć niektórzy uważają, że pieczarki to nie grzyby. Wyjątek robię też dla boczniaków i kurek. Te ostatnie kuszą mnie w lato pięknym kolorem i zapachem lasu.

 

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę kurkową.

 

Składniki:

250g kurek

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

kawałek pora

1/4  selera

cebula

100g masła

1 warzywna bulionetka

3 ziarenka pieprzu

3 ziela angielskie

1 liść laurowy

100 ml mleka

3 łyżki śmietany

2 łyżki posiekanego koperku

sól pieprz

Obierz warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka marchewkę, pietruszkę, seler i por, bulionetkę. 1 litr wody, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj 15 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Cebulę pokrój w piórka. Umyj kurki i obsmaż na maśle z cebulą (około 10 minut). Kilka najładniejszych kurek wyjmij do dekoracji, resztę włóż do zupy, dolej mleko i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dolej trochę bulionu jeśli zupa wydaje Ci się za gęsta. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z łyżką śmietany i posiekanym koperkiem. Na wierzch połóż dla dekoracji kilka całych kurek.

 

Smacznego!

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony