Ostatnie komentarze
13Sty2016
godz. - 10:17

Zupa krem z pora

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Na zupę-krem przerobiłam już chyba wszystkie warzywa. Niedawno przyjaciółka uświadomiła mi, że zapomniałam o porach. Do tej pory kojarzyły mi się wyłącznie, jako smakowy dodatek do tradycyjnych zup lub jako składnik sałatek. Od dziś zupa krem z pora będzie stałą potrawą w naszym jadłospisie.

 

Intensywna w smaku, złagodzona słodką śmietanką świetnie rozgrzewa w zimowe popołudnia. Korzystając z pomysłu Karola Okrasy można podać ją z wędzonym białym twarogiem. Spróbujcie, to bardzo ciekawe zestawienie.

 

Składniki:

3 pory

pół selera

2 ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

bulionetka warzywna

5 ziarenek kolendry (utartych w moździerzu) i

szczypta ostrej papryki

3 łyżki słodkiej śmietanki

 

Seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki a pora w piórka.

Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż ziemniaki, seler i czosnek. Mieszaj, żeby się nie przypaliły, dopraw kolendrą i papryką. Dodaj pora, duś 5-7 minut. Dolej 300ml wody, dodaj pół bulionetki.  Gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj dokładnie, dodaj słodką śmietankę. Miksuj jeszcze chwilę.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony