Czasami niecodzienne połączenia bywają zaskakująco smaczne. Tak było w przypadku zupy, którą ostatnio zrobiłam. Połączenie kalafiora i pomidorów jadłam wyłącznie w sałatkach. Dziś przygotowałam zupę krem z pieczonego kalafiora, papryki i pomidorków koktajlowych. Użyłam różnokolorowych pomidorków i mocno dojrzałej czerwonej papryki. Dzięki temu zupa nabrała zdecydowanego koloru. Ciekawym dodatkiem do zupy był lekki aksamitny krem orzechowy. Spróbujcie sami takich nieoczywistych połączeń. Można stworzyć coś pysznego!
Składniki:
pół kalafiora
200g pomidorków koktajlowych
1 duża czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kuminu
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżeczki masła orzechowego
pół łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj oliwę, słodką paprykę i kumin. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Włóż do miski polej sosem i wymieszaj bardzo dokładnie. Wyłóż na papier i piecz 10 minut, dodaj paprykę, po kolejnych 10 minutach dodaj pomidorki. Piecz kolejne 10 minut. Zmiksuj bardzo dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj masło orzechowe, syrop klonowy i sól. Podaj gorącą zupę z sosem orzechowym.
Smacznego!
Spróbuj także
Zupa pomidorowa z kapustą
Coś na rozgrzewkę w zimne jesienne popołudnie - zupa gulaszowa z mielonym mięsem
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa