Ostatnie komentarze
28Lip2017
godz. - 11:41

Zupa krem z bobu

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo


Tylko moja córka zjadła wprawdzie wszystko, ale zapowiedziała, ze następnym razem poprosi swoją porcję bez miksowania. Jedyny mankament tej prostej zupy jest konieczność obrania ugotowanego bobu z łupinek. Tym mogłam liczyć na pomoc córki. To było bardzo miłe ale prawdę mówiąc nie jestem pewna ile od razu zjadła a ile obranego bobu trafiło do miseczki. Jest od zawsze największą fanką bobu i jeśli nie wydzielę jej porcji, jest w stanie zjeść tyle, ile postawię na stole, bez względu na to, czy współbiesiadnicy zdążyli w ogóle złapać choćby jeden bób.


Składniki (5 porcji)
1 kg bobu
pół cebuli
ząbek czosnku
łyżka masła
4 gałązki tymianku
łyżka kminku
bulion warzywny
5 łyżeczek jogurtu greckiego
2 łyżeczki czarnuszki
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz


Bób ugotuj do miękkości z w lekko osolonej wodzie z kminkiem. Odcedź i obierz z łupinek. Postaraj się nie zjeść wszystkiego. Cebulę i czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Obrany bób umieść w rondlu, dodaj usmażoną cebulę i czosnek i gałązki tymianku. Dolej bulionu warzywnego tyle, żeby lekko przykrywała bób i gotuj przez 10 minut. Wyjmij tymianek i zmiksuj zupę na gładki krem. Uzupełnij bulionem do ulubionej konsystencji. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Zupę podawaj gorącą z odrobiną jogurtu greckiego, czarnuszką i ziarnami słonecznika.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa krem z buraków
Zupa jagodowa
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony