Ostatnie komentarze
30Cze2017
godz. - 10:19

Zupa gulaszowa – fantastyczne danie jednogarnkowe

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Moja babcia mawiała, że robota głupiego lubi. Niestety jestem jedną z tych osób. Nie umiem leniuchować. Zawsze znajdę sobie coś do zrobienia. Czasem po umyciu wszystkich okien i sprzątnięciu reszty mieszkania wymyślam, że wieczorem zrobię jeszcze gołąbki na następny dzień.


Nie oznacza to jednak, że nie doceniam treściwych „eintopf'ów", czyli jednogarnkowych sycących i pysznych dań z mięsnymi dodatkami, które wystarczają za cały obiad. Świetnie wpisuje się w to zupa gulaszowa. Możecie zrobić ją z mięsa, które lubicie najbardziej: wołowina, wieprzowina pasują tu doskonale. Wydaje mi się, że jedynym mięsem, którego nie użyłabym tu to mięso z kurczaka, ale może się mylę? Ostatnio zaeksperymentowałam i zrobiłam zupę gulaszową z mięsa z udźca z indyka. Wyszła naprawdę pyszna i gotowała się zdecydowanie krócej niż ta zrobiona z wołowiny lub wieprzowiny.


Składniki (2 porcje)
500g mięsa z udźca indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
pół papryki
5 ziemniaków
5 gałązek rozmarynu
2 łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki mąki
4 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
olej
sól pieprz
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą pieprzem ostrą i słodką papryką, trzema posiekanymi gałązkami rozmarynu. Posyp mąką i wymieszaj bardzo dokładnie. Odstaw do lodówki na pół godziny. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki, paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. Mięso obsmaż dość mocno na oleju i przełóż do garnka. Nie czyść patelni. Jeśli potrzeba dolej oleju i obsmaż cebulę i czosnek. Przełóż do mięsa. Dodaj ziarenka jałowca i liście laurowe, resztę rozmarynu, nalej tyle wody, żeby przykryć mięso i gotuj przez około pół godziny. Dodaj marchewkę i pietruszkę, gotuj 15 minut, dodaj ziemniaki. Jeśli potrzeba uzupełnij płyn. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.


Smacznego!


Spróbuj także
Gorąca, sycąca, pyszna, zupa z soczewicy
Klasyka - bitki wołowe
Kawalerska kuchnia - fasolka po bretońsku

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony