Ostatnie komentarze
13Maj2020
godz. - 20:27

Ulubione danie mojej córki - pad thai z krewetkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Kwarantanna związana z korona wirusem spowodowała, że wizyta w restauracji stała się niemożliwa. Można oczywiście zamówić danie na wynos, ale to już nie jest to samo. Postanowiłyśmy z córką pokombinować i przygotować pad thaia we własnej kuchni. zadanie okazało się niezbyt skomplikowane. Dodatkowo dla mnie niezwykle przyjemne ponieważ po raz pierwszy w kuchni przejęła dowodzenie moja córka. Było miło a potem bardzo smacznie – spróbujcie sami przygotować Waszego pad thaia. Każdy składnik przygotujcie osobno, tak, żeby spokojnie skupić się na czynnościach i przygotować wszystko perfekcyjnie. Potem wystarczy tylko wymieszać składniki i podgrzać na dużej patelni albo w woku.


Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
4 łyżki posiekanego szczypiorku
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.


krewetki:
400g krewetek
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na patelni roztop masło. Dodaj posiekane czosnek i chili i smaż przez chwilę. Wrzuć krewetki i smaż na niedużym ogniu aż krewetki zrobią się różowe i ładnie zwiną. Wyłącz palnik i posyp krewetki posiekaną natką pietruszki.


omlet:
4 jajka
1 łyżeczka masła
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Wbij jajka do miseczki i podbij je lekko widelcem. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni roztop masło, wylej masę jajeczną i smaż aż jajka się zetną. Omlet powinien być cieniutki, więc jeśli masz małą patelnię usmaż dwa omlety. Usmażone omlety zostaw do ostudzenia i pokrój w cieniutkie paseczki.


Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotuj dużą patelnie. Roztop na niej łyżkę masła. Dodaj makaron, krewetki, pokrojony omlet i sos. Wymieszaj delikatne ale dokładnie. Smaż przez chwilę. Wyłącz palnik. Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj. Nałóż danie do miseczek. Posyp orzeszkami i szczypiorkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Sandacz z ziemniaczanym purée oraz owocową salsą
Owoce morza po hiszpańsku
„Stek z brontozaura", czyli tuńczyk z meksykańską pico de gallo

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony