Ostatnie komentarze
11Lis2016
godz. - 12:56

Rozgrzewająca zupa z pomidorami i białą fasolą.

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Jak za oknem jest, każdy widzi. Mam wrażenie, że tegoroczna jesień zapomniała, że powinna być polska i złota i z wczesnej wrześniowej jesieni zmieniła się natychmiast listopadową pluchę. Nie znam miejsca, gdzie można złożyć reklamację dotyczącą pogody. Trzeba więc ratować się domowymi sposobami. Dwa, które przychodzą mi do głowy i są najbardziej popularne, na dłuższą metę odpadają. Pić nie można za dużo, no chyba, że herbatę z sokiem imbirowym, bo już na większą ilość grzanego wina nasza wątroba odpowie stanowczo „nie!". Czekolada poprawia wprawdzie humor, ale raczej nie rozgrzewa i niestety odkłada się tam, gdzie nie powinna.


Proponuję więc dzisiaj jesienną rozgrzewającą zupę idealną po wietrznym jesiennym spacerze. Jeśli lubicie mocniejsze smaki, doprawcie zupę większą ilością ostrej papryki.


Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek bulwy selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
300g wędzonego boczku
1 puszka białej fasoli
1 papryka
pół średniej wielkości cukinii
2 puszki pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki
1 litr bulionu warzywnego
natka z pietruszki
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól, pieprz


Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni, żeby wytopić tłuszcz. Cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler pokój w kostkę, wrzuć na patelnie i smaż parę minut. Zalej bulionem dodaj listek laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 10 minut. Dodaj pomidory, dopraw dwoma rodzajami papryki. Gotuj kolejne 5 minut. Świeżą paprykę i cukinię pokrój w paseczki i dodaj do zupy wraz z fasolą z puszki. Gotuj jeszcze dwie minuty, żeby papryka i cukinia pozostały jędrne i chrupiące. Dopraw, jeśli potrzeba, solą i pieprzem. Wlej do miseczek. Obficie posyp listkami pietruszki.


Smacznego!

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony