Ostatnie komentarze
22Sie2018
godz. - 15:59

Prosta zupa krem z pieczarek

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Zupy kocham przez cały rok miłością absolutną a im bliżej do jesieni i zimy lubię je jeszcze bardziej. Przyznaję bez bicia, że moją ulubioną jest aromatyczny pyszny domowy rosół, ale cenię sobie również zupy krem za ich konsystencję prostotę i nieograniczone możliwości w doborze składników.


Dziś propozycja bardzo prostej delikatnej zupy pieczarkowej. Jeśli nie lubicie zup krem nie blendujcie jej po ugotowaniu. Dodajcie ugotowaną kaszę jęczmienną lub pęczak trochę śmietany a dostaniecie zupę pieczarkową w nowej odsłonie.


Składniki:
500g pieczarek
2 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml mleczka kokosowego
1l bulionu warzywnego
2 gałązki tymianku
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz


Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Jedną pokrojoną pieczarkę odłóż na bok. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki i tymianek i smaż aż wyparuje woda z grzybów. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż jeszcze chwilę. Dodaj bulion warzywny i gotuj 10 minut. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut. Zupę zblenduj dokładnie, żeby powstał aksamitny krem. Plasterki zostawionej pieczarki usmaż aż będą złote i chrupiące. Zupę podawaj z chipsami pieczarek oraz dużą ilością koperku.


Smacznego!


Spróbuj także
Rozgrzewająca zupa chrzanowa
Gazpacho - hiszpański chłodnik
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony