Ostatnie komentarze
30Wrz2016
godz. - 10:11

Polędwiczki w cieście francuskim

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Polędwiczki wieprzowe, to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Mają uniwersalne zastosowanie. Można je udusić z cebulką, usmażyć, czy upiec.


Dziś propozycja przygotowania polędwiczki pieczonej w cieście francuskim. Przygotujcie do nich jarzyny na parze lub świeżą sałatkę i macie gotowy pyszny efektowny i niezbyt trudny w przygotowaniu obiad.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
7 suszonych pomidorów
6 plastrów szynki parmeńskiej
100g mozzarelli
garść świeżych liści bazylii
4 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu
2 łyżki mleka
sól pieprz


Polędwiczkę umyj osusz, oczyść z błon, dopraw solą i pieprzem, obłóż gałązkami rozmarynu, polej oliwą i zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Mozzarellę pokrój w plastry a suszone pomidory w paseczki.
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.


Rozwiń ciasto francuskie, poukładaj na nim szynkę parmeńską, mozzarellę, suszone pomidory, liście bazylii. Zdejmij z polędwicy listki rozmarynu. Polędwicę obsmaż a rozmaryn posiekaj i dodaj do bazylii. Na zioła połóż polędwicę i zawiń ciasto francuskie. Nadmiar ciasta odkrój, brzegi sklej i połóż na blasze. Wierzch ciasta ponacinaj w kilku miejscach. Posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz 10 minut w 200stC potem zmniejsz temperaturę do 180stC i piecz kolejne 25 minut.


Smacznego!

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony