Ostatnie komentarze
27Kwi2015
godz. - 09:02

Po prostu domowa zupa

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Są takie dni, kiedy masz ochotę zjeść coś całkowicie domowego, zwyczajnego, a może czegoś, co przypomina rodzinny dom. Czasem okazuje się, że musisz szybko ugotować coś sensownego, bo dzieci mimo, że jedzą w przedszkolach, szkołach, przychodzą do domu i pytają, co dziś na obiad. A w lodówce mieszka echo. Dziś propozycja na takie właśnie sytuacje.

 

Domowa kalafiorowa

Składniki:

pół kalafiora

2 nieduże marchewki

1 większa pietruszka

kawałek pora

kawałek selera

5 średnich ziemniaków

bulionetka warzywna (lub kostka rosołowa)

1 łyżka masła

3 ziela angielskie

3 ziarenka pieprzu

1 listek laurowy

2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

sól pieprz

Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do niego bulionetkę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Seler i por obieramy i myjemy, nie kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 5-7 minut. W tym czasie kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka ziemniaki i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafiora. Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Pod koniec gotowania dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można według uznania zagęścić zasmażką lub podać z łyżką śmietany, śmietanki i natką z pietruszki.

 

Łagodna ogórkowa

Składniki:

0,3kg ogórków kiszonych

2 nieduże marchewki

1 większa pietruszka

kawałek pora

kawałek selera

4 średnich ziemniaków

2 łyżki ryżu

bulionetka warzywna (lub kostka rosołowa)

2 łyżki masła

3 ziela angielskie

3 ziarenka pieprzu

1 listek laurowy

sól pieprz

Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do niego bulionetkę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Seler i por obieramy i myjemy, nie kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 minut. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na maśle a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka ziemniaki i gotujemy 5 minut. Wsypujemy ryż i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 3-5 minut. Zupę podaję z łyżką śmietany lub śmietanki i natką z pietruszki.

 

Delikatny krupnik

Składniki:

3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej

2 nieduże marchewki

1 większa pietruszka

kawałek pora

kawałek selera

4 średnich ziemniaków

bulionetka warzywna (lub kostka rosołowa)

1 łyżka masła

3 ziela angielskie

3 ziarenka pieprzu

1 listek laurowy

sól pieprz

Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do niego bulionetkę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Seler i por obieramy i myjemy, nie kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 10 minut. W tym czasie  obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka ziemniaki i gotujemy 5 minut. Wsypujemy kaszę i gotujemy zupę około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podaję z natką z pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony