Ostatnie komentarze
20Lip2018
godz. - 21:36

Pieczony kurczak z rozmarynem i kolorową kaszą pęczak

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Kiedy myślę o szybkim mięsnym obiedzie nieodmiennie przychodzą mi do głowy kotlety schabowe i spaghetti bolonese. Choć może niektórzy nie zgodzą się ze mną to nie da się ich jeść na każdy obiad. Czasem trzeba podać coś innego. Nieustannie poszukuję szybkich i smacznych dań. Kurczak pachnący rozmarynem z kolorową kaszą pęczak jest właśnie takim obiadem. Podajcie je ze swoją ulubioną sałatką lub jarzynką. Możecie mieć pewność że cała rodzina będzie zadowolona, a wy zaoszczędzony czas możecie wykorzystać tak jak lubicie.


Składniki (4 porcje)
mięso
8 pałek kurczaka
8 plastrów wędzonego boczku
4 ząbki czosnku (2 w łupinkach dwa obrane i pokrojone w plasterki)
3 duże i 8 małych gałązek rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól pieprz
kasza
100g pęczaku
pęczek botwinki
4-5 suszonych pomidorów
pół czerwonej papryki
1 łyżka masła


Oliwę z oliwek wymieszaj ze słodką papryką, posiekaną 1 gałązką rozmarynu, dopraw solą i pieprzem i natrzyj miksturą pałki kurczaka. Zostaw w lodówce przez 2-3 godziny. Każdą pałkę kurczaka zawiń w plasterek boczku wkładając do środka małą gałązkę rozmarynu i plasterek czosnku. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Poukładaj wokoło dwa nieobrane ząbki czosnku, kawałki masła, gałązki rozmarynu, podlej 4-5 łyżek wody i piecz pod przykryciem około 40 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 5-7 minut aż boczek się przyrumieni.
Ugotuj kaszę pęczak. Botwinkę pokrój drobno. Czerwoną paprykę i suszone pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj botwinkę, paprykę, pomidory i przesmaż na maśle. Dodaj kaszę i wymieszaj.


Smacznego!


Spróbuj także
Udka z gęsi na św. Marcina
No to klops, czyli inny sposób na mięso mielone
Czasami człowiek musi, czyli coś konkretnego na obiad

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony