10Pa2018
godz. - 21:27

Pieczarki, szpinak i suszone pomidory – zaskakujący pyszny obiad.

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dzisiaj obiad z cyklu „wygląda nie za bardzo ale perfekcyjnie smakuje". Słuszną porcję przygotowałam również dla moje męża do pracy. Nieśmiało tłumaczyłam że zawartość pudełka może niezbyt efektownie wygląda, ale naprawdę jest pyszna. Mój mąż popatrzył i powiedział, „cCo tam wygląd, pachnie tak, że nie wiem czy do pracy doniosę, po drodze będę podjadał". I tak to czasami bywa. Człowiek stara się gotuje, układa na talerzu a efekt czasami znacznie odbiega od oczekiwań. A czasami nie mamy czasu wrzucimy kilka składników, parę minut i na talerzu ląduje królewskie danie.
Inspiracja do przygotowania tego dania pochodzi z magazynu „Moje Gotowanie".


Składniki (2 porcje):
100g makaronu typu penne lub fusilli
500g malutkich pieczarek
500kg świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów z oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
kilka kaparów
1 łyżka masła
garść pestek słonecznika
garść orzechów nerkowca
sól pieprz


Makaron ugotuj al dente. Cebulę, czosnek i papryczkę chili pokrój w kostkę i podsmaż je na patelni na maśle. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i pieczarki. Dodaj dwie łyżki wody i duś przez 10-15 minut. Dodaj oczyszczony szpinak i chwilę podgrzewaj aż szpinak nabierze mocnego zielonego koloru. Dopraw solą i pieprzem. Pestki słonecznika i orzechy upraż na suchej patelni.
Podaj makaron z warzywami i posyp pestkami i orzechami.


Smacznego!


Spróbuj także
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Jesienne penne z dynią
Razowy makaron z kurkami i cukinią

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony