Mój mąż, jeśli może, raczej unika mięsnych dań. W jego menu królują kasze, warzywa, owoce, jajka oraz ryby. W weekendy, żeby nie gotować dwóch obiadów staram się czasami zrobić coś, co możemy zjeść wszyscy.
Wrzesień to czas, kiedy na straganach pysznią się kolorami pomidory, papryki, cukinie i inne dary ogrodów. Mój wybór padł więc tym razem na paprykę. Proponuję faszerowaną paprykę z nadzieniem z zielonej soczewicy. Danie łatwe w przygotowaniu, niezbyt czasochłonne i nie wymagające wyrafinowanych składników.
Składniki:
350g zielonej soczewicy
4 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
łyżeczka tymianku
łyżka masła
sól, pieprz
Soczewicę opłucz i gotuj w osolonej wodzie około 30minut (na porcję soczewicy półtorej porcji wody). Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Dodaj pomidory, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Duś 5-7 minut. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą. Papryki umyj, odetnij górę i usuń gniazda nasienne. Wypełnij papryki farszem i przykryj odkrojoną „czapeczką". Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, skrop olejem i ułóż papryki. Piecz pod przykryciem 30 minut. Podawaj z sałatką i ryżem.
Smacznego!