Ostatnie komentarze
14Wrz2014
godz. - 20:29

Kotleciki z cieciorki

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

 

Lubię gotować, pod warunkiem, że nie muszę. A muszę i to codziennie, bo pomimo, tego, że moje pociechy zjadają obiady w szkole i w przedszkolu, to wchodzą do domu z pytaniem „co dzisiaj na obiad?” Chyba najbardziej nie lubię wymyślać menu. Samo pichcenie potem, to już czysta przyjemność. Od jakiegoś już dość długiego czasu córka kręci nosem na mięso na talerzu. No chyba, że jest to spaghetti lub mielone kotlety, ale ile można jeść to samo? W zastępstwie mięsa pojawiają się więc czasem kotleciki z ciecierzycy. Proste i szybkie w wykonaniu, smaczne i zdrowe.
Składniki:
ciecierzyca
cebula
ząbek czosnek
jajko
natka z pietruszki lub koperek
bułka tarta
sól, pieprz,
olej do smażenia
ewentualnie marchew, papryka
Ciecierzycę wcześniej na noc namoczoną gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy zapomnę namoczyć biorę ciecierzycę z puszki – jest równie dobra. Miksuję ją ale bez fanatyzmu, nie na zupełny budyń, większe kawałki ziarenek mi nie przeszkadzają. Cebulę kroję na drobne kawałeczki i szklę na maśle na złoty kolor, czosnek wyciskam przez praskę, natkę z pietruszki lub, jak kto woli, koperek kroję drobno. Wszystko to mieszam, dodaję całe jajko, sól, pieprz. Bułki tartej tyle ile przyjmie, tak, żeby dawało się formować kotleciki. Jeśli ktoś chce bardziej fantazyjną wersję można dodać startą na grubej tarce marchewkę lub drobno pokrojoną paprykę. Wtedy kotleciki będą kolorowe. Uformowane kotlety panieruję w bułce tartej i smażę na złoto. Idealne z dużą ilością surówki, w moim domu z ukochaną przez dzieci marchewką z jabłkiem.
Smacznego!
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony