Ostatnie komentarze
24Mar2017
godz. - 16:33

Kaczka z owocami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Do dziś nie wiem jakim cudem udało mi się zamiast podudzi kurczaka kupić podudzia kaczki. Zorientowałam się, że mam nie to, po co poszłam, dopiero w domu przed lodówką. Ponieważ i tak miały być pieczone to odpuściłam sobie kolejną wycieczkę do sklepu w celu wymiany. W końcu i to drób i to drób. Dzięki tej pomyłce niedzielny obiad był iście królewski.


Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Do karkówki dodaję suszone owoce a do wątróbki duszone jabłka z majerankiem. Tym razem również skorzystałam z tego wypróbowanego pomysłu i upiekłam udka kaczki z pomarańczami, jabłkami i żurawinami. Nuta czosnku i majeranku wyczuwalna w upieczonym mięsie dopełniła całości.


Składniki:
4 uda kaczki
2 łyżki majeranku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka musztardy
łyżka miodu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
4 ząbki czosnku (w łupinkach)
sól pieprz
owoce:
4 jabłka
2 pomarańcze
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
garść żurawiny


Oliwę z oliwek wymieszaj z majerankiem, miodem i musztardą, dopraw solą i pieprzem. Oczyść uda kaczki i natrzyj je marynatą. Zostaw w lodówce na około 2 godziny.
Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier. Kiedy się lekko rozpuści włóż pomarańcze i żurawiny. Smaż około 15 minut na małym ogniu. Odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 190stC.
Na patelni podgrzej olej z łyżeczką masłem. Obsmaż mięso z dwóch stron, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj czosnek (nieobrany) podlej 2 łyżkami wody i piecz pod przykryciem około 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę dodaj do mięsa jabłka, pomarańcze i żurawiny razem z sosem owocowym z patelni. Piecz jeszcze 20 minut.


Smacznego!


Spróbuj także:
Aromatyczny i lekki obiad - duszony królik z warzywami i grzybami
Udka z gęsi na św. Marcina
Polędwiczki w cieście francuskim

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony