Ostatnie komentarze
12Cze2014
godz. - 22:01

Jak zrobić młodą kapustę?

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dziś ukochane danie Mojego Taty i Męża. Młoda kapusta…Może być podana jako jarzynka do drugiego dania – wtedy lepiej zrobić w wersji bez dodatków mięsnych, lub jako danie kolacyjne z wkładką.


Składniki:
główka młodej kapusty
łyżka masła/40dag wędzonego boczku lub niezbyt tłustej kiełbasy
2 nieduże cebule
olej do smażenia
zasmażka
pęczek koperku
sól
Baza zawsze jest taka sama. Młodą kapustę szatkuję na drobne „piórka” i wrzucam do dużego garnka (na początku jest „napuszona” potem usiądzie i będzie można garnek wymienić na mniejszy).  Podlewam wodą lub bulionem (nie za dużo – to nie ma być zupa ) - na jedną główkę kapusty około 2/3 szklanki płynu. Jak się wygotuje zawsze można dolać. W wersji obiadowej dodaję łyżkę masła, trochę solę i duszę prawie do miękkości (około 30 minut). Jeśli robię kolację dodaję zamiast masła pokrojony w nieduże kawałki wędzony boczek lub niezbyt tłustą kiełbasę. W tej wersji soli potrzeba dużo mniej. Osobno na patelni przyrumieniam dwie nieduże drobno posiekane cebule, które dodaję do kapusty. Duszę jeszcze krótko. Teraz trzeba spróbować i ocenić słoność, zobaczyć czy nie jest za dużo wody. Miękką kapustę zasmażam (albo gotową zasmażką albo robioną na patelni). Już po wyłączeniu dodaję drobno posiekany pęczek koperku.
Smacznego!
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony