Ostatnie komentarze
09Kwi2018
godz. - 21:13

Inne spojrzenie na tradycyjną pomidorową

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Są takie zupy, które znają wszyscy. Zdecydowanie jedną z nich jest pomidorowa. Podawana jako krem lub jako zupa z makaronem lub ryżem jest w miarę bezpiecznym daniem, które zamawiają rodzice dla swoich pociech w różnych zakątkach świata. W moim domu serwujemy ją na zmianę z ryżem lub lanymi kluskami. Dla siebie robię czasem zupę krem i podaję z pokruszonym serem feta.


Nowa książka kucharska Lidla podsunęła mi pomysł na nowe dodatki do zupy pomidorowej. Są nimi ciecierzyca oraz ananas. Skorzystałam z tego pomysłu, ale zupę zrobiłam zupełnie po swojemu. Możecie skorzystać z oryginalnego przepisu lub z mojego i wybierzcie tą, która bardziej wam odpowiada.


Składniki:
1 puszka pomidorów
1 puszka ciecierzycy
pół ananasa
1 łodyga selera naciowego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
500ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
garść orzechów nerkowca
Seler naciowy, cebulę, czosnek i papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż je na maśle. Ananasa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę. Dodaj pomidory z puszki, bulion warzywny, dopraw papryką w proszku, solą, pierzem i gotuj przez 10 minut. Dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 minut. Wyłącz gaz, dopraw sokiem z cytryny i miodem. Nałóż zupę na talerze, udekoruj uprażonymi orzechami nerkowca i listkami bazylii.


Smacznego!


Spróbuj także
Azjatycka zupa krem z kaszą bulgur i kurczakiem
Zupa pomidorowa z kapustą
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony