Ostatnie komentarze
20Mar2017
godz. - 10:21

Domowe hamburgery

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Są takie potrawy, które zawsze kojarzą nam się z konkretnymi dodatkami. W moim domu sztuka mięsa wołowego podawana była z ziemniakami i chrzanem lub musztardą, kotlety mielone z marchewką z groszkiem a do ryby zawsze była kapusta kiszona. Choć mogę sobie wyobrazić, że pieczony kurczak doskonale będzie smakował z zasmażanymi burakami to i tak w pierwszym odruchu zaplanuję do niego sałatę ze śmietaną a do schabowego mizerię.


Kuchenne stereotypy, albo jak kto woli tradycje miło jest kultywować, ale bez odrobiny szaleństwa nie byłoby wielu ciekawych i zaskakujących połączeń. Dziś chciałabym zaproponować wam inny sposób podania klasycznego kotleta mielonego. Oczywiście hamburgery nie są moim pomysłem (choć może szkoda, bo profity finansowe pozwoliłyby na dużo spokojniejszy sen) i kojarzą nam się najczęściej z jedzeniem serwowanym w fast foodach. Na obrazku wyglądają pięknie, a często dostajemy kanapkę, która wygląda jakby ktoś na niej usiadł. Spróbujcie zrobić je w domu. Wasze dzieciaki będą zachwycone takim obiadem.


Podobno hamburgery muszą być wołowe. Jak kto lubi, ja wolę bardziej delikatne więc wykorzystuję mięso z indyka. Wy wybierzcie sami. Pieczywo do hamburgera możecie upiec w domu, lub kupić wasze ulubione bułeczki. Moje były posypane sezamem, bo takie lubimy najbardziej.


Składniki
kotlety:
350g mielonego mięsa z indyka


1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
250ml mleka
1 jajko
1 sucha bułeczka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
bułka tarta
sól
Bułkę namocz w mleku, kiedy namięknie odciśnij. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. W misce umieść mięso mielone, bułkę, jajko, cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę na kotlety mielone Z masy formuj okrągłe placuszki trochę większe niż przekrój bułki. Opanieruj je w bułce i smaż na gorącym oleju aż będą złote i chrupiące.


dodatkowo:
4 bułki z sezamem
4 plastry żółtego sera
4 duże liście sałaty
4 duże plastry pomidora
8 plastrów ogórka konserwowego
pół cebuli pokrojonej w piórka
musztarda, ketchup
Piekarnik rozgrzej do 160stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój bułeczki i umieść na blasze, obok połóż kotleciki i każdy przykryj kawałkiem sera. Piecz 2-3 minuty w piekarniku, żeby bułeczki się zagrzały i zrobiły chrupiące a ser rozpuścił. Spód bułki posmaruj musztardą. Połóż na niego kotlet z serem, polej ketchupem, dodaj liść sałaty, pomidora, ogórka i cebulę. Przykryj drugą połową bułki. Podawaj od razu gorące.


Smacznego!


Spróbuj także:
Moja bułka rybaka
Kotlety z kaszy jaglanej z cieciorką
Domowe hot-dogi

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony