Ostatnie komentarze
23PaÅ2015
godz. - 10:59

Co mogą mieć wspólnego zakupy internetowe z zupą kukurydzianą?

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Kiedyś często robiłam zakupy spożywcze w jednym z hipermarketów prowadzących sprzedaż przez Internet. Byłam z nich bardzo zadowolona. Zakupy robiłam w wygodnym dla mnie czasie, sama określałam termin dostawy a produkty pięknie zapakowane w kartony lądowały koło lodówki. Zapłacić można na wszelkie znane sposoby: przelewem, gotówką lub kartą. Oszczędność czasu i wygoda, zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu nie chcecie lub nie możecie wyjść z domu.

 

Wymagania dotyczące produktów można wpisać w komentarzach. Jeśli jakiegoś produktu nie ma lub nie spełnia wymagań wpisanych w komentarzach, pracownicy sklepu konsultują zmiany telefonicznie. Niestety jak we wszystkich miejscach, w których pracują ludzie, zdarzają się pomyłki. W mojej prawie 13 letniej współpracy ze sklepem internetowym było ich dosłownie kilka i nie położyły się cieniem na dalszych zakupach.

 

Dzięki takiej pomyłce zamiast małej puszki kukurydzy dostałam ogromną. Ilość kukurydzy była taka, że mogłabym zrobić sałatkę dla garnizonu wojska. Dla czteroosobowej rodziny porcja nie do zjedzenia w jednym daniu. Część kukurydzy wykorzystałam do sałatek a część została i denerwowała mnie za każdym razem, kiedy otworzyłam lodówkę. Tak więc z potrzeby chwili powstała rozgrzewająca i zaskakująco smaczna zupa kukurydziana z dodatkiem mleczka kokosowego, papryczki chili, skórki z limonki oraz sezamu.

 

Składniki:

800g kukurydzy konserwowej

1 puszka mleka kokosowego

2 zÄ…bki czosnku

1 łyżka startego imbiru

1 papryczka chili

łyżeczka proszku curry

2 łyżki sezamu

łyżka masła

skórka otarta z je limonki

bulionetka warzywna

Czosnek i papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki. Kilka ładnych kawałeczków papryczki zostaw do dekoracji. Czosnek i paprykę (jeśli lubisz potrawy bardzo ostre dodaj papryczkę wraz z pestkami) podsmaż na maśle. Dodaj kukurydzę, imbir, curry i smaż 5 minut. Dolej około 300ml wody oraz mleko kokosowe, dodaj bulionetkę i gotuj pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie upraż na suchej patelni ziarna sezamu. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie. Jeśli pozostaną w zupie łuski z kukurydzy przecedź zupę przez sito. Powinna mieć gładką aksamitną konsystencję. Podawaj gorącą udekorowaną papryczką chili, sezamem oraz skórką z limonki.

 

Smacznego!

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony