Ostatnie komentarze
21Gru2018
godz. - 23:12

Zimowa tapioka

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Zima kojarzy mi się z zapachem pierników, orzechami, czekoladą i żurawinami. Dziś proponuję deser, który doskonale wkomponuje się w te smaki. Będzie pięknie wyglądał jako deser po świątecznym obiedzie. Można go również przygotować zupełnie bez okazji. Jest on również dobrym sposobem na wykorzystanie pierniczków, które zostały po świętach, a na które już nikt nie może patrzeć. U nas takiej możliwości nie ma, bo raczej muszę bronić pierników, żeby choć kilka dotrwało do świąt.


Do tego deseru przygotowuję tapiokę kokosowo waniliową białą jak śnieg, ale jeśli lubicie, możecie przygotować czekoladową lub dodać do gotowania odrobinę cynamonu.


Składniki:
60g tapioki
400ml mleka kokosowego
200ml mleka (dowolnego)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
kilka pierniczków
kilka orzechów włoskich
owoce
300g świeżej żurawiny
sok z pomarańczy
3 łyżki syropu klonowego
orzechowy krem
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli


Tapiokę wymieszaj z mlekiem kokosowym i odstaw na minimum godzinę. Dodaj mleko krowie, cukier, esencję waniliową i gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kuleczki tapioki są miękkie i przezroczyste. Przelej budyń do miseczek i zostaw do ostygnięcia.
Żurawiny umyj umieść w garnku wraz z sokiem pomarańczowym i syropem klonowym. Gotuj aż owoce będą zupełnie miękkie. Zblenduj żurawiny. Żeby uzyskać gładką konsystencję przetrzyj mus przez sitko.
Zblenduj bardzo dokładnie masło orzechowe z ciepłą wodą, syropem klonowym i solą. Na tapiokę nałóż krem orzechowy, mus żurawinowy I posyp pokruszonymi pierniczkami. Udekoruj kawałkami orzechów.


Smacznego!


Spróbuj także
Czekoladowa wersja deseru chia
Jak wykorzystać pierniczki czyli pyszny deser z chia
Na świątecznym stole - wigilijny kisiel żurawinowy

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony