Ostatnie komentarze
20Maj2016
godz. - 12:41

Zielone brownie

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy postawiłam na stole ostatnie upieczone ciasto rodzina popatrzyła na nie z podejrzliwością - zielone, może kapustą albo co gorsza ze szpinakiem. Trochę uspokoiłam ich informacją, że jednym z głównych składników jest czekolada. Ciasto i czekolada – brzmi znajomo, tylko ten kolor... Tajemnicą pięknego i niecodziennego koloru i smaku ciasta jest matcha – specjalny rodzaj japońskiej zielonej herbaty. Różni ją od zwykłej zielonej herbaty to, że jest uprawiana w cieniu przez co mają bardziej intensywny zielony kolor. Listki są zbierane ręcznie, suszone i mielone na drobny proszek.


Matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia i chorób serca czy cukrzycy. Dodatkowo działa odmładzająco, przyspiesza metabolizm, zmniejsza stres, wspomaga odporność i obniża poziom cholesterolu.


Matcha jest produktem uniwersalnym. Na jej bazie można przygotować nie tylko herbatę, ale także dodać ją do ciast, koktajli, jogurtów i lodów.


Brownie, które zrobiłam było moim pierwszym ale na pewno nie ostatnim spotkaniem z tą niezwykłą herbatą. Przepis według którego je zrobiłam nie jest moim, znalazłam go w zakamarkach zbioru z przepisami – niestety bez zapisanego źródła.


Składniki:
110g masła
300g białej czekolady
200g cukru
3 jajka
80g mąki
3 łyżki matchy
40g migdałów


Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blaszkę do ciasta (moja ma 16 na 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Masło i 200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy rozpuszczą się odstaw do lekkiego ostudzenia. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Wbijaj kolejno jajka za każdym razem dokładnie mieszając. Dodaj mąkę, zieloną herbatę i wymieszaj. Migdały bez skórki oraz 40g czekolady posiekaj. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki. Piecz 5 minut, następnie przykryj wierzch folią aluminiową i piecz kolejne 20-25 minut. Przed pokrojeniem odstaw na 30 minut. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony