Ostatnie komentarze
31Pa2016
godz. - 09:33

Zdrowy deser - nasiona chia z owocami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Szałwia hiszpańska, zwana również chia, to gatunek rośliny pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Była uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Azteków w środkowym Meksyku.


Nasiona, które są zupełnie neutralne w smaku, można dodać praktycznie do wszystkiego. W formie suchej świetne są jako dodatek do jogurtów, chleba czy sałatek. Ponieważ bardzo mocno chłoną wodę są doskonałym zagęstnikiem zup i sosów. Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3 (63%). Dla porównania - olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.


Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu, ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto wspomagają układ nerwowy - uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Z kolei u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera).


Dzisiaj propozycja oswojenia nasion chia w deserach. Chociaż konsystencja deseru może początkowo budzić pewne zastrzeżenia warto się przełamać, bo jest on naprawdę smaczny.


Składniki (2 porcje)
2 łyżki nasion chia
50ml mleka
200ml mleczka kokosowego
4łyżki łyżki miodu
½ łyżeczki ekstrakty waniliowego
3 śliwki
pół jabłka
łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny


Nasiona chia wymieszaj dokładnie z mlekiem, mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami miodu oraz ekstraktem waniliowym. Odstaw na minimum 4 godziny. Na patelni rozpuść masło, miód, dodaj pokrojone w kostkę śliwki i jabłko oraz sok z cytryny. Smaż 10 minut. Na dno pucharków nałóż owoce. Kiedy ostygną nałóż warstwę nasion chia. Udekoruj cząstkami owoców oraz listkami mięty.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony