Ostatnie komentarze
30Sie2017
godz. - 16:31

Uśmiech lata - kruche ciasto morelowe-brzoskwiniowe

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Lato w tym roku jest nastawione na skrajności. Jak jest gorąco, to po kilku dniach trawniki wyglądają jak pustynie, jak deszcz, to od razu oberwanie chmury i podtopienia. Z rozrzewnieniem wspominam zwykłe polskie lata, kiedy temperatura nie przekraczała 25stC a deszcz po prostu padał.


Na szczęście lato to nie tylko pogoda. To również świeże pachnące słońcem owoce. Dziś propozycja prostego weekendowego wypieku, idealnego, jako dodatek do popołudniowej herbaty lub aromatycznej kawy. Chwila pracy, kilka chwil pieczenia i potem można już tylko kroić i jeść, i znowu kroić i znowu jeść i znowu ... Przypominam, że miało być to weekendowe ciasto, więc jeśli zjecie je na raz, trzeba będzie upiec jeszcze raz Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
200g mąki
150g masła
75g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
1kg moreli
4 brzoskwinie
2 budynie waniliowe
4 łyżki brązowego cukru


Na stolnicy umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekaj całość nożem aż uzyskasz konsystencję kruszonki, dodaj jajko, żółtko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Podziel je na dwie części 1/3 i 2/3. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
Morele umyj usuń pestki, pokrój kostkę Umieść w rondlu z grubym dnem podlej odrobinę wody i duś, aż zaczną się rozpadać. Budynie rozrób z 150ml zimnej wody i wlej do moreli. Gotuj, ciągle mieszając około 2 minut. Zdejmij z ognia. Brzoskwinie umyj usuń pestki i pokrój owoce w kostkę. Dodaj do masy morelowej i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Tortownicę o średnicy 23cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Większy kawałek ciasta zetrzyj do tortownicy. Wyrównaj i piecz przez 15-17 minut. Wyjmij ciasto, nie wyłączaj piekarnika. Na podpieczony blat nałóż masę owocową i na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz 50 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.


Smacznego!

 

Spróbuj także
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Razowa tarta z sezonowymi owocami
Szarlotka - moje ulubione ciasto

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony