Dla wielu z nas deser musi mieć dodatek czekolady. Rozumiem to doskonale, też ją uwielbiam. Czasem jednak mimo mojej miłości do czekolady mam ochotę na coś mniej słodkiego, bardziej orzeźwiającego. Pewnie dlatego w tym roku przeciwwagą do słodkiego kajmakowo-czekoladowego wielkanocnego mazurka była cytrynowa tarta. Przybrana kolorowymi lekkimi kwiatkami z jadalnego opłatka była bardzo wiosenna i wyjątkowo smaczna.
Dzisiejsza propozycja deseru łączy w sobie orzeźwiającą kwaskowość limonki ze słodyczą dwóch rodzajów czekolady i karmelową chrupkością sezamków. Naprawdę trudno mu się oprzeć.
Składniki:
150ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
2 łyżki soku z limonki
20g gorzkiej czekolady
skórka otarta z połowy limonki
sezamki
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zostaw do ostudzenia ale nie dopuść aby stężała. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę, sok z limonki i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do pucharków. Posyp startą gorzką czekoladą. Udekoruj skórką z limonki oraz sezamkami.
Smacznego!