Ostatnie komentarze
10Kwi2015
godz. - 11:05

Święto Czekolady

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

 

Czy wiecie, że 12 kwietnia 2015 przypada święto czekolady?
Historia kakao i czekolady sięga niemal 4 tysięcy lat wstecz, a kakao odegrało istotną rolę jako waluta w kulturach Majów i Azteków. Do Europy ziarno kakaowca sprowadził Hernando Cortés. To on nauczył się robić z niego czekoladę do picia choć początkowo uważano ją raczej za lekarstwo niż za pyszny produkt spożywczy. Miało to związek z wiarą Azteków w to, że czekolada wzmacnia organizm i pobudza zmysły. Przepis na słodką czekoladę zawdzięczamy zakonnicom z Meksyku, które przyrządzały napój z dodatkiem miodu, cynamonu i cukru trzcinowego.
Ze względu na dużą zawartość kalorii w stosunkowo niewielkiej objętości, a także dzięki dobroczynnym związkom cukrów i tłuszczy, czekolada jest ważnym, źródłem energii. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada zmniejszają uczucie zmęczenia i poprawiają koncentrację i humor. I tego się trzymajmy, bo ma jedną wadę. Jej nadmiar zawsze idzie w biodra.
Znam niewielu ludzi, którzy nie lubią czekolady. My do nich nie należymy dlatego planuję przygotować w niedzielę gorącą aromatyczną czekoladę do picia.
Składniki:
250 ml mleka 3,2%
100 ml śmietanki UHT 30%
200g gorzkiej czekolady
bita śmietana
Mleko ze śmietanką zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy aż do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco. Można udekorować bita śmietaną.
Smacznego!
Wiadomości na temat czekolady pochodzą z: http://www.kalbi.pl, http://www.callebaut.com
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony