Ostatnie komentarze
15Sty2018
godz. - 16:15

Smak cierpliwości – mój sylwestrowy deser

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Chociaż cyferki na kalendarzu już przeskoczyły i niezwykła noc zabawy za nami to przecież zawsze może znaleźć się okazja, żeby zrobić coś pysznego i ładnego. Jeśli będzie to jednocześnie danie proste tym lepiej dla nas.


Mnie deser ten nauczył pokory i cierpliwości. Niby prosty do wykonania, ale na każdym kroku rzucał mi kłody pod nogi. Okazało się, że nie mam części składników, choć głowę dałabym sobie uciąć, że są i nie powiem ile razy sprzątałam kuchnię – nie poddałam się jednak i deser powstał. Zgodnie oceniliśmy, że był pyszny. Dla mnie jego doskonały smak był smakiem ... cierpliwości. Parę razy miałam ochotę wrzucić wszystko do kosza i iść do cukierni.


Składniki (forma do tarty z wgłębieniem):
250ml 30% słodkiej śmietany
500g sera mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
150g białej czekolady
200g ciemnych czekoladowych groszków
żelka owocowa
300g wiśni bez pestek
3 mandarynki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka żelatyny
polewa
150g gorzkiej czekolady
100ml słodkiej śmietanki
dodatkowo owoc granatu


Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zostaw do ostudzenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj ser mascarpone i białą czekoladę. Wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i wymieszaj. Blaszkę do tarty z zagłębieniem wyłóż folią spożywczą. Serową masę nałóż do blaszki i dokładnie ubij. Zostaw w lodówce do schłodzenia na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Przygotuj żelkę owocową. Mandarynki obierz i usuń białe błony. Wiśnie, mandarynki i brązowy cukier umieść w rondelku duś aż owoce się rozpadną. Zmiksuj dokładnie. Mus powinien być dość gęsty. Jeśli nie jest, odparuj go gotując. Żelatynę rozmieszaj w małą ilością wody i dodaj do gorącego musu wiśniowego. Wymieszaj dokładnie. Zostaw do ostygnięcia.
Serową masę wyłóż na paterę. Usuń folię spożywczą. W zagłębienie wlej wiśniową żelkę i zostaw do zastygnięcia w lodówce.
Teraz zrób polewę czekoladową. Podgrzej śmietankę, dodaj do niej czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i polej czekoladą wierzch deseru. Udekoruj cząstkami granatu. Zostaw w lodówce do schłodzenia.


Smacznego!

 


Spróbuj także
Czekoladowy deser razy dwa
Granat – owoc życia
Cytrynowo-kokosowy sernik

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony