08Lut2019
godz. - 21:36

Rustykalne mini tarty z ananasem i waniliowymi lodami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Rustykalną tartę robiłam już z gruszkami, jabłkami i śliwkami. Za każdym razem wychodziła doskonała. Połączenie chrupiącego waniliowo migdałowego ciasta z owocami sprawdza się zawsze. Trzeba tylko pamiętać, że owoce muszą być raczej twarde inaczej zamiast eleganckiego ciasta dostaniecie nieapetyczną papkę.


Tym razem zamiast krajowych owoców zrobiłam mini wersję deseru z ananasem. Gorące ciasto z waniliowymi lodami było doskonałe i każdy miał swoje ciasto, co zapobiegało dyskusjom, kto dostał większy kawałek ciasta.


Składniki
1 świeży ananas
8 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka
lody waniliowe
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła


Ananasa obierz, wykrój środek i pokrój w plastry.
Ze wszystkich składników zagnieć szybko gładkie kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podziel na cztery części. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Nie przejmuj się nierównymi brzegami. Posyp środek placków brązowym cukrem zostawiając około 5 cm czysty brzeg. Ułóż na każdym kawałku ciasta jeden plaster ananasa. Zawiń boki ciasta do środka. Boki posmaruj mlekiem i posyp resztą brązowego cukru. Piecz 50 minut.
Na upieczone tarty nałóż po kulce waniliowych lodów. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Razowa tarta z sezonowymi owocami
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami
Waniliowo migdałowa tarta z gruszkami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony