Ostatnie komentarze
30Gru2015
godz. - 07:16

Prawie muffinki

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Muffinki czy babeczki lubią chyba wszyscy. Przybyły do nas z USA lub Wielkiej Brytanii, gdzie są bardzo popularne. Mogą mieć różne dodatki słodkie jak czekolada, owocowe czy nawet wytrawne jak mięso, ser czy warzywa. W każdej wersji smakują wspaniale. Co ciekawe „angielskimi muffinami" nazywa się w USA, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii smażone drożdżowe placuszki-bułeczki, podawane na gorąco z masłem.

 

Dzisiaj okazało się, że popularna forma „z dołkami" do wypieku muffinek może posłużyć do stworzenia ciekawego słodkiego deseru lub ciepłej kolacji. Ciasto francuskie uformowane w kształt koszyczka z gruszkowo-serowym nadzieniem posypane orzechami wyglądało prawie jak muffinki a smakowało wyśmienicie. Nadzienie podobnie jak w przypadku muffinek może być dowolne. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku bardzo soczystych owoców typu jagody, maliny czy truskawki trzeba na ciasto francuskie ułożyć nieco pokruszonych biszkoptów, które podczas pieczenia wchłoną sok.

 

Składniki na 15 „prawie muffinek"

1 paczka ciasta francuskiego

1 żółtko

5 gruszek

150g sera gorgonzola

10 orzechów włoskich

łyżka masła

 

Piekarnik rozgrzej do 200stC.

Blachę do wypieku muffinek posmaruj masłem. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 10 na 10cm i delikatnie włóż do każdego kołka w formie. Posmaruj je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Gruszki obierz, wykrój gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i połóż na cieście francuskim. Przykryj pokruszonym serem gorgonzola i posyp posiekanymi orzechami. Piecz 15 minut. Podawaj gorące.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony