Babeczki lubią wszyscy i dzieci i dorośli. Są świetne jako poobiedni deser, jako słodki dodatek na przyjęcie. Można je przygotować z owocami, czekoladą, kremem, orzechami – słowem wszystkim co macie akurat pod ręką. Grudzień to czas cynamonu, goździków, anyżu, dlatego w tym czasie proponuję dodać do babeczek przyprawy piernikowej. Otrzymacie domowo pachnący szybki deser przypominający magię świąt i rodzinną atmosferę.
Ja przygotowałam swoje babeczki w silikonowych foremkach z „kominkiem". Wypełniłam je cytrynowym kremem i udekorowałam cząstkami granatu. Dzięki tym dodatkom deser był odświeżający, lekki a granat zrównoważył czekoladową słodycz babeczek.
Składniki (12 babeczek)
babeczki
300g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
150g masła
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
krem
250g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka esencji cytrynowej
łyżka soku z cytryny
cząstki granatu
Rozgrzej piekarnik do 175stC.
W rondelku roztop masło. Zostaw do ostudzenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową i cynamon. W drugiej misce wymieszaj bardzo dokładnie jajka, mleko i esencję waniliową. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i wymieszaj ponownie.
Do silikonowych foremek nałóż ciasto. Piecz 20-25 minut.
Ubij serek mascarpone z cukrem, esencją cytrynową i sokiem z cytryny. Ostudzone babeczki wyjmij z foremek. Wgłębienia wypełnij kremem i udekoruj cząstkami granatu.
Smacznego!
Spróbuj także
Cytrynowe cukiniowe babeczki
Dyniowe babeczki z czekoladą
Mini babeczki z owocami