Ostatnie komentarze
20Sty2016
godz. - 07:56

Nadziewane jabłka

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

 

Składniki:

4 jabłka

garść rodzynek

5 suszonych moreli

garść orzechów włoskich

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

pół łyżeczki cynamonu

łyżeczka masła

 

Rozgrzej piekarnik do 180stC.

Jabłka umyj i odkrój górę-czapeczkę. Ostrą łyżką albo specjalnym nożykiem usuń gniazdo nasienne a następnie wydrąż miąższ zostawiając około centymetrową ściankę. Wydrążony miąższ pokrój drobno i uduś na maśle. Dodaj miód, posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone w kostkę morele. Dopraw sokiem z cytryny i cynamonem. Wypełnij jabłka farszem, przykryj odkrojonymi czapeczkami. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz około 30 minut. Długość pieczenia zależy od stopnia twardości i wielkości jabłek.

Upieczone jabłka możesz podać z sosem robionym z jogurtu naturalnego, cukru i cukru waniliowego.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony