Musy na bazie śmietanki lub aquafaby są doskonałym deserem. Wymagają niewiele pracy, wyglądają pięknie i jeszcze lepiej smakują. Można do nich dodać czekoladę, owoce lub musy owocowe i za każdym razem otrzymujemy inny fantastyczny deser. Dziś proponuję kawową wersję deseru na bazie śmietanki. Jeśli wolicie danie lżejsze użyjcie aquafaby. Ponieważ bardzo lubię połączenie kawy i czekolady do swojego deseru dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady. Dla łasuchów doskonała będzie czekolada mleczna lub biała. Deser będzie słodszy ale delikatniejszy w smaku.
Składniki (4 porcje)
50g gorzkiej czekolady
2 filiżanki espresso
250ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
owoce do dekoracji
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Ostudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj czekoladę, kawę i żelatynę i ubijają jeszcze przez chwilę. Nałóż mus do pucharków i odstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj owocami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Truskawkowy pudding z nasion chia i greckim jogurtem.
Truskawkowe tiramisu – deser tylko dla mnie
Czekoladowy krem orzechy i jeżyny – kto by pomyślał, że to takie pyszne