Możecie dodać do deseru dowolne owoce. W mojej opinii najlepiej prezentują się tu owoce jagodowe: borówki, maliny, jeżyny. Doskonałe będą również kwaskowe wiśnie, ale możecie wybrać swoje ulubione.
Składniki:
kruszonka:
50g masła
50g mąki
50g cukru
1 łyżka ziaren sezamu
mus
200ml aquafaby (z 1 puszki ciecierzycy)
150g białej czekolady
150ml 30% śmietanki
30g cukru pudru
dodatkowo
owoce
cukier puder
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
Przygotuj kruszonkę. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, rozwałkuj i umieść na papierze. Piecz 10-15 minut aż będzie złota. Ostudź i pokrusz.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do ostudzenia. W osobnych naczyniach ubij aquafabę i śmietankę z cukrem pudrem. Połącz je delikatnie mieszając. Dodaj czekoladę i znowu delikatnie wymieszaj. Nałóż masę do pucharków i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Na schłodzoną czekoladową masę nałóż kruszonkę i udekoruj owocami i listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także
Chałwowy deser
Granat – owoc życia
Tilslørte Bondepiker - norweski deser po mojemu