Ostatnie komentarze
01Mar2021
godz. - 23:16

Maślane ciastka pistacjowo-cytrynowe

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Bardzo lubię połączenie pistacji i cytryny. Do tej pory jadłam i wykorzystywałam w kuchni wyłącznie prażone solone pistacje. Było tak do czasu, kiedy przez pomyłkę kupiłam niesolone pistacje. Ponieważ nie lubię niczego wyrzucać postanowiłam wykorzystać je i ... tak na stałe zagościły w moich daniach. Dopiero takie pistacje smakują naprawdę pistacjami, a nie samą solą. Nie oznacza to, że całkowicie wyrzekłam się solonych orzechów. Również bardzo je lubię, ale kupuję rzadziej, tylko na przykład z okazji wieczoru filmowego. Dodatkowo pilnuję, żeby nie było ich za dużo. Niezależnie bowiem ile ich wysypię do miski z pewnością znikną wszystkie. Polecam jednak spróbować tych niesolonych. Wielbiciele orzechów pokochają je jak ja. Dziś propozycja wykorzystania niesolonych pistacji do ciasta. Wypróbujcie przepis na maślane ciasteczka pistacjowo-cytrynowe. Są lekkie odświeżające i bardzo pyszne. Przepis pochodzi z książki kucharskiej TM, ale jest tak prosty, że można go przygotować bez maszyny.


Składniki (blaszka 25 na 25cm)
30g pistacji niesolonych bez skorupek
225g masła
250g cukru pudru
½ łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
260g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50ml soku z cytryny
szczypta soli


Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Pistacje posiekaj i odstaw na później. W misce umieścić masło, skórkę z cytryny, 100g cukru pudru, sól i esencję waniliową. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, dociśnij i wyrównaj. Ostrym nożem zrób nacięcia tak, żeby zrobić 16 kwadratów. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 150stC. Piecz ciasto przez 45-50 minut. Odstaw na chwilę, wyjmij z foremki i pokrój wzdłuż przygotowanych nacięć. Przygotuj lukier cytrynowy. W miseczce wymieszaj resztę cukru pudru z sokiem z cytryny. Przestudzone ciasteczka maślane udekoruj lukrem i posiekanymi pistacjami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Szybkie kruche cytrynowe kokosanki
„Gęsie łapki" czyli kruche serowe ciasteczka z cukrem
Słodkie serduszka

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony