Ostatnie komentarze
17Cze2015
godz. - 09:04

Malinowe całuski

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dzikie maliny rosły już w czasach prehistorycznych. Do Europy trafiły z Azji Mniejszej, choć uważa się, że jednocześnie rosły również w Ameryce Północnej. Jako produkt jadalny znane są od IV w n e. Wojska rzymskie wykorzystywały suszone owoce jako prowiant podczas podróży. Obecnie, największymi producentami malin są: Polska, Serbia, Chile oraz Stany Zjednoczone.

 

Oprócz owoców maliny, wykorzystuje się również jej liście i łodygi. Te ostatnie zbiera się jesienią, łamie na małe kawałki i suszy. Napar zrobiony na malinowych łodygach, z dodatkiem miodu, to wspaniały napój rozgrzewający. Dziś przepis na malinowo-czekoladowe całuski. Wyglądają pięknie i są bardzo proste w przygotowaniu (choć nikt poza nami nie musi o tym wiedzieć). Można je również przygotować z jeżynami, poziomkami, jagodami czy borówkami.

 

Składniki na 12 całusków:

18 malin

100g serka ricotta

2 łyżeczki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie hartujemy (przepis na przygotowanie czekolady). Za pomocą pędzelka kuchennego nanosimy rozpuszczoną czekoladę na wnętrze małych papierowych foremek f4cm. Foremki zostawiamy w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Potem chłodzimy w lodówce. Zimne czekoladowe foremki wyjmujemy z osłonek. Zostawiamy 12 najładniejszych malin, resztę ugniatamy widelcem na miazgę. Serek ricotta delikatnie mieszamy z cukrem pudrem. Na dno czekoladowych foremek małą łyżeczką nakładamy najpierw mus malinowy a potem serek. Wierzch dekorujemy malinami. Chłodzimy w lodówce 15 minut.

 

Smacznego!

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony