Notice: Undefined variable: wX in /home/domowy/public_html/content/model/wrapper.php on line 219
Lekki torcik truskawkowy
Ostatnie komentarze
08Cze2015
godz. - 12:55

Lekki torcik truskawkowy

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Sezon truskawkowy właśnie się zaczął. Na straganach truskawki z każdym dniem są coraz piękniejsze, bardziej dojrzałe. Truskawki są cennym źródłem witaminy C, fosforu i żelaza. Dojrzałe owoce zawierają bromelinę stosowaną między innymi w problemach trawiennych i do leczenia urazów sportowych.

 

Czas zatem na truskawki w kuchni. Na początku sezonu najbardziej smakują bez dodatków. Tak, żeby nasycić się ich pięknym kolorem, smakiem i zapachem, który mnie jednoznacznie kojarzy się ze zbliżającymi wakacjami. Potem przychodzi czas na wariacje truskawkowe. Dziś przepis na lekki torcik truskawkowy.

 

Składniki:

1 kg truskawek

130g masła

3 łyżki kakao

2/3 szklanki płatków owsianych

6 łyżek cukru

4 łyżki wody

3 łyżeczki żelatyny

200g jogurtu naturalnego

250g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

200g podłużnych biszkoptów

50g gorzkiej czekolady

Margarynę, cukier, wodę i kakao włóż do garnka, gotuj do połączenia składników. Wsyp płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Lekko ostudź. Dno tortownicy pokryj równomiernie masę czekoladowo-owsianą. Boki tortownicy wyłóż biszkoptami lekko wciskając w masę. Tortownice włóż do lodówki. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. 2/3 truskawek zmiksuj dokładnie. Dodaj do nich schłodzoną rozpuszczoną żelatynę. Serek mascarpone, jogurt i cukier puder ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zmiksowane truskawki i delikatnie mieszaj. Wylej masę na czekoladowy spód. Odstaw do lodówki, żeby masa truskawkowa stężała. Resztę truskawek pokrój na plasterki i poukładaj na wierzchu tortu. Możesz ozdobić torcik według własnego uznania: gotowymi czekoladowymi listkami lub posypać startą gorzką czekoladą.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony