Pamiętacie czasy, kiedy kakao było rarytasem a w naszych dziecięcych kubeczkach częściej gościła kawa zbożowa, kawa Inka lub bawarka? Wszystkie te napoje lubię do dziś. Mój brat kawy zbożowej nie pił a bawarkę lub kawę Inkę traktował jak karę. Moje dzieci też za kawą Inką nie przepadają. Bawarki nie odważyłam się im podać, choć sobie czasem robię.
Ostatnio zupełnie przypadkiem trafiłam na stronę kawy Inki. Okazało się, że można z niej robić kilka ciekawych i smakowitych napojów, choć większość z nich zaliczyłabym raczej do treściwych deserów. Moje dzieci oprócz zwyczajowych owoców dostały na podwieczorek jeden z nich. Połączenie dwóch rodzajów czekolady, kawy Inki i bitej śmietany smakowały każdemu z nas.
Składniki (dla dwóch osób):
5 kostek gorzkiej czekolady
5 kostek białej czekolady
200 ml mleka
4 łyżeczki kawy Inki
150ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki polewy czekoladowej
Podgrzej mleko i rozpuść w niej oba rodzaje czekolady. Rozmieszaj kawę Inkę w czekoladowym mleku. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Rozlej kawę do szklanek udekoruj bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Smacznego!