Ostatnie komentarze
10Lut2021
godz. - 22:49

Faworki na mroźny Tłusty Czwartek

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Tłusty Czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału w czasie którego dozwolone jest objadanie się bez konsekwencji. Nie wiem jakie konsekwencje nas omijają ale z pewnością kaloryczność pyszności jest tak duża że my ograniczamy się do słodkiego szaleństwa tylko w Tłusty Czwartek pozostałe dni tygodnia traktując bardziej ulgowo. W Polsce w Tłusty Czwartek najczęściej zjada się ogromne ilości świeżutkich pączków i faworków a większość ciastkarni i kawiarni tego dnia serwuje wyłącznie te wypieki. Od paru lat do naszego menu czwartkowego weszły również donaty oraz od tego roku churrosy. Jak więc widać możliwości słodkiego i tłustego obżarstwa jest wiele.


Składniki:
250g mąki
25g masła
125 ml jasnego piwa
4 żółtka
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia

 

Do miski wsyp mąkę i sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, piwo i masło i wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż żeby odpoczęło. Ciasto rozwałkuj cienko. Pokrój najpierw na 2 cm pasy, potem ukośnym cięciem na krótsze kawałki. Na środku każdego kawałka zrób nacięcie i przelecz przez nie jeden koniec ciasta. Przygotujesz w ten sposób charakterystyczny kształt faworków. W płaskim naczyniu rozgrzej sporą ilość oleju. Wkładaj do rozgrzanego oleju faworki i smaż po 15-20 sekund z każdej strony. Odkładaj faworki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp obficie cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Domowe ptysie z malinami
Ekspresowe mini donaty
„Na szczęście" banany w cieście francuskim

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony